Boeken over MS

kinderboeken

MS wat kinderen willen weten over multiple sclerose

mswatkinderenwillenwetenovermsAls je MS hebt, of je ouders hebben het, dan is het niet altijd makkelijk om uit te leggen wat het precies is. In dit boek krijg je antwoord op veel vragen en drie kinderen vertellen over hun eigen ervaringen met de ziekte. Demi en Kevin hebben een ouder met MS, Iris heeft zelf MS.

“Het vervelendste aan mijn MS vind ik dat alles zo onzeker is.” Iris, 13 jaar.
“Ik vind niet dat mijn moeder ziek is. Ze kan alleen moeilijk lopen.” Kevin, 10 jaar.
“Soms denk ik wel aan de MS van mijn vader, vooral als ik ‘s nachts in bed lig en niet kan slapen.” Demi, 13 jaar.

Geschreven door Ilse Lukken-Hendriks. ISBN 978 90 5483 8104, prijs € 14,50. 

MS – wat is er mis?

Alle kinderen vinden hun vader de beste, de sterkste, de grootste. Ook Viktor’s vader is zo’n superpa. Maar beetje bij beetje lijkt z’n vader in niets meer op de sterke papa die hij was. Alles gaat mis en de oorzaak zou een vreemde, ongeneeslijke ziekte zijn…

Uitgave van MS-LIGA Vlaanderen VZW, stripverhaal voor de leeftijd 8-12.  Te bestellen via e-mail: prikbord@mskidsweb.nl

Pony aan zee

ponyaanzeeAls je vader een rolstoel nodig heeft verandert er veel. Het wordt  niet meer zoals vroeger. Maar Josje en Jelle ontdekken dat een vader in een rolstoel niet zielig is, omdat hij hun vader is en blijft.

Door: Ella Weisbrod ISBN 9057881381; AVI-niveau 9+, www.kwintessens.nl, categorie leesboeken, bestelnummer 5177

Piepmuis en de renrace

piepmuisMuisje kan niet lopen. Een grote handicap voor een kleine muis maar hij krijgt een stoel met wieltjes waarmee hij zichzelf heel goed kan redden. Dan wordt er een renrace georganiseerd. Kan hij daaraan meedoen? En die akelige Boefmuis doet ook mee!

 Gerda Wiggemans. Leeftijd vanaf 3 jaar. 

Hieperdepiepmuis

hieperdepiepmuisPiepmuis kan niet lopen. Een grote handicap voor een kleine muis. Gelukkig heeft zijn vader een stoel met wieltjes gemaakt. Piepmuis beleeft avonturen en vindt een vriend en … zal zijn verjaardagsfeestje wel doorgaan?

Gerda Wiggemans. Leeftijd: vanaf 3 jaar of zelf lezen vanaf 7 jaar.

Mijn Mama is Speciaal

Benjamin_mijnmammaisspeciaal‘Mijn Mama is Speciaal’ is een voorleesboekje over de kleine Benjamin en zijn moeder die MS heeft. Het boekje beschrijft alledaagse en bijzondere gebeurtenissen uit hun dagelijks leven en is leuk geïllustreerd. Het boekje geeft vanuit de belevingswereld van het kleine jongetje uitleg over MS. Benjamins kijk op het leven laat zien dat MS weliswaar heel erg is, maar geen tragedie hoeft te zijn. De schrijfster kreeg 7 jaar geleden zelf MS.

Door: Stafanie Lazai – tegen kostprijs te bestellen via MS-Gateway

Het geheim van opa Toettoet

opa toettoetDit boek gaat over een jonge vader die MS krijgt. De vader vertelt het verhaal later aan zijn kleindochter. Wat heeft MS met genieten van het leven te maken? Dat is het geheim van opa Toetoet. Maar iedereen mag het weten. De tekeningen van Gerrie Hondius zijn net zo vrolijk en uitbundig als het verhaal.

Door Chris Veraart. ISBN 978-90-6611-796-9, 2007, prijs € 17.95.

Spreekbeurtboekje MS, Zo zit dat.

mszozitdatEen boekje met uitleg over de ziekte MS en opdrachtjes die kinderen kunnen uitvoeren waardoor ze zelf voelen hoe het is om MS te hebben. Ook komen er kinderen aan het woord die de ziekte MS hebben.

De MS van Tess

Morgen gaan we naar de huisarts,’ zegt haar moeder ’s middags. ‘Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog.’  ‘De juf zegt dat ik misschien een bril moet,’ zegt Tess. Dat lijkt haar wel leuk, dan kan ze een mooi montuur uitzoeken.  ‘Maar waarom doet je oog dan pijn? Ik maak toch maar even een afspraak voor je.’

De huisarts vindt dat Tess verder onderzocht moet worden in het kinderziekenhuis. Daar blijkt dat ze MS heeft.

In De MS van Tess wordt uitvoerig verteld wat er in je lichaam gebeurt als je MS hebt en wat het betekent om MS te hebben. Ook het bezoek aan het ziekenhuis, de MRI-scan, de ruggenprik, het bloedonderzoek en het gebruik van medicijnen worden beschreven.

 

1294579_501823893250114_1191702102_o
Naam: Christine Kliphuis

Illustrator: Helen van Vliet

 

ISBN 9789051169829  Prijs: € 8,95

 

uitvoering: gebonden | formaat: 13,0 x 20,7 cm | aantal pagina’s: 64 | leeftijd: vanaf 4 jaar | verschijningsdatum: december 2013

 

Kortsluiting

Mama is vaak moe

 

Opgroeien met een zieke ouder MS is een slopende ziekte die vaak moeilijk te begrijpen is voor de buitenwereld. De ene dag voel je je goed, de andere dag kun je niet lopen van de pijn of de vermoeidheid. Dat is lastig voor degene die aan de ziekte lijdt én voor de mensen in hun omgeving. De twaalfjarige Isabel bijvoorbeeld weet nu een paar jaar dat haar moeder MS heeft, maar dat maakt het niet gemakkelijker. Ze moet veel helpen in huis en uitstapjes gaan soms ineens niet door omdat het te veel is voor haar moeder. Isabel wordt heen en weer geslingerd tussen de frustratie over het verloop van de ziekte en het onbegrip in haar omgeving, maar ook tussen de liefde voor haar moeder en haar eigen gevoelens. Gelukkig kan ze tijdens het hardlopen even alles vergeten én heeft ze haar dagboek.

 

Naam: Christine Kliphuis Illustrator: Jeroen Murré
ISBN 9789051169874
aantal    | uitvoering: paperback | formaat: 15,0 x 21,5 cm | aantal pagina’s: 112 | leeftijd: vanaf 10 jaar | verschijningsdatum: januari 2014