Onderzoek

In het Nationaal kinder MS Centrum in Rotterdam wordt ook wetenschappelijk onderzoek verricht naar MS en op MS lijkende ziektebeelden bij kinderen. Zoals u op de website al hebt kunnen lezen, is MS een chronische ziekte waarvan nog niet exact bekend is hoe het ontstaat. Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk om meer te leren over de ontstaanswijze en het beloop van MS op kinderleeftijd. Mede door verbetering van de herkenning en van de diagnostiek wordt de ziekte de laatste jaren vaker bij kinderen vastgesteld. Kinderen met MS doorlopen niet hetzelfde patroon als volwassenen met MS.

Kinderen kunnen bij de eerste aanval andere klachten hebben dan volwassenen. Daarnaast zijn er ook verschillen te zien tussen kinderen en volwassenen op MRI-scans en in het ziektebeloop. Gelukkig krijgen lang niet alle kinderen, die een eerste aanval van een ontsteking in de hersenen en/ of het ruggenmerg hebben doorgemaakt, ook MS. Belangrijk onderwerp van wetenschappelijk onderzoek is dan ook welke factoren een rol spelen bij het uiteindelijk ontstaan van MS na een eerste aanval. Er wordt gekeken naar verschillende factoren, onder andere naar genetische factoren, maar ook naar omgevingsfactoren zoals virusinfecties en vitamine D-gehalte.

Omdat kinderen relatief nog aan weinig omgevingsfactoren zijn blootgesteld, hoopt men dat de ware oorzaak voor het ontstaan van MS in deze bijzondere groep gevonden kan worden. Daarnaast is wetenschappelijk onderzoek erg belangrijk om inzicht te krijgen in hoe vaak MS en verwante aandoeningen op kinderleeftijd voorkomen in Nederland. Natuurlijk is het ook belangrijk om deze bijzondere groep kinderen te vervolgen om te kijken hoe het in de toekomst met hen gaat.