Wat is eraan te doen?

We begrijpen nog niet goed waarom sommige mensen wél en andere mensen niet MS krijgen. We weten dat zowel genetische- als omgevingsfactoren een belangrijke rol moeten spelen. Ook is het duidelijk dat het afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd) een belangrijke rol speelt. Normaal zorgt het immuunsysteem ervoor dat alles wat niet thuis hoort in je lichaam, bijvoorbeeld virussen of bacteriën, opgeruimd wordt. Bij MS maakt dit immuunsysteem een fout en worden, in plaats van bacteriën en virussen, de hersenen, ruggenmerg en de oogzenuwen aangevallen.

Daarom bestaat de belangrijkste behandeling uit medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden. Zo wordt bij een aanval vaak gekozen voor een intraveneuze behandeling via het infuus met methylprednisolon gedurende enkele dagen. Los van medicatie tijdens een aanval is er vaak ook reden voor langdurige en continue behandeling, ook wanneer er geen aanvallen zijn. Er zijn meerdere opties mogelijk, bijvoorbeeld: interferon bèta, glatirameer acetaat of natalizumab. De behandelend (kinder)neuroloog zal samen met de patiënt voor de juiste optie kiezen. Belangrijk om te melden is, dat voor kinderen sommige van deze medicijnen niet geregistreerd zijn.

De bovenstaande behandeling geldt met name voor de relapsing remitting vorm van MS. Mocht er sprake zijn van secundair progressieve MS, dan kan nog overwogen worden om het immuunsysteem nog meer te remmen. Dit kan onder andere met het medicijn mitoxantrone. Gezien de mogelijk forse bijwerkingen hiervan zullen de voor- en nadelen altijd uitvoerig besproken worden door de neuroloog. Helaas is er voor primair progressieve MS nog geen effectieve behandeling beschikbaar.

Naast medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden, kunnen sommige klachten symptomatisch behandeld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld spierverslappers zorgen voor minder last van spasticiteit of kan urine-incontinentie verminderen door een overactieve blaas met medicijnen minder actief te maken. Ook zijn veel patiënten onder controle van een revalidatie arts.